Magistrát přikázal zrušit šikanózní výzvu letňanského stavebního úřadu

Nebývalou aktivitou překypuje v úvodu nového roku stavební odbor Magistrátu. Napřed zamítl odvolání SVJ proti Letňanským lentilkám, potom proškrtal rozhodnutí tajemníka o údajné nepodjatosti jeho svěřenců, a nyní se po více než roce (!) zastal našeho SVJ a přikázal stavebnímu úřadu místní radnice zrušit bezprocedentní šikanózní výzvu, kterou se nám před dvěma lety vedoucí stavebního úřadu Ryčl mstil za to, že jsme si dovolili se proti partyzánské aktivitě sousedních SVJ při zateplení domů ohradit.

Porovnáme-li odůvodnění těchto dvou dílčích rozhodnutí, zjevně z nich vyplývá, že Magistrát nemá zcela jasno o právech a povinnostech společenství vlastníků jednotek. Dovozuje je ze vzorových stanov stanovených vyhláškou, ignoruje přitom, že SVJ mohou mít platně přijaty stanovy v odchylném znění, a v prvém případě práva nepovažuje za dostatečná proto, aby SVJ mohlo být navzdory gramatickému výkladu stavebního zákona účastníkem územního řízení, zatímco v případě druhém považuje SVJ rovnou za vlastníka (!) celého objektu, vč. částí patřících podle katastrálních záznamů do výlučného vlastnictví jednotlivých vlastníků bytů, s povinností jej spravovat a opravovat.

SVJ 450 s takovým výkladem kategoricky nesouhlasí, přesto jinak toto rozhodnutí vítá, byť přichází s více než desetinásobným překročením zákonné lhůty a poskytuje místnímu stavebnímu úřadu nebývale velkorysou lhůtu na zrušení šikanózní výzvy.

Dokumenty:

Got Something To Say:

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*

Copyright © 2024. Powered by WordPress & Romangie Theme.