Šetříme na teple, za rok 2009 nám vrátí přeplatek

Dodavatel tepla Avia, a.s., zaslal vyúčtování spotřeby tepla za r. 2009. Podle faktury jsme jako Společenství na zálohách odvedli výrazně více, než byla skutečná spotřeba, a vrací nám tak přeplatek 82.715,- Kč.  To může být zapříčiněno např. tím, že do odhadů spotřeby nebyly započítány termoregulační ventily, kterými byl náš dům v zimě loňského roku kompletně osazen. Bývalý pověřený vlastník tak podepsal odběrový diagram, u kterého musel vědět, že se bude výrazně lišit (ve výsledku o téměř 15 %).

POZOR: vzhledem k tomu, že dodavateli odváděné zálohy BYLY ZHRUBA DVOJNÁSOBNÉ, než kolik se vybíralo v měsíčních platbách, bude ve vyúčtování za r. 2009 rozpočten rozdíl ve výši cca 183.000 Kč.

Podobně naddimenzovány jsou podle dnes provedeného odečtu spotřeby i letošní zálohy. Navíc, a to pokládáme za velmi závažné, dodavatel tepla neměří objem dodaného tepla a teplé vody ze společného výměníku v našem domě zvlášť pro každý ze vchodů (450 a 451). Tedy dojde-li u sousedního vchodu k havárii na teplovodním řadu, zaplatí to oba vchody rovným dílem. To samé u dodávek tepla. Pokud jeden ze vchodů z jakéhokoliv důvodu provede úpravu na systému ústředního topení nebo zateplí dům dříve než druhý, bude doplácet na opozdilé sousedy.

Ihned v pondělí proto vstoupíme do jednání s Avia, a.s., s cílem nechat co nejdříve osadit výstupy z ohřevného systému měřiči pro každý ze vchodů, a to jak u tepla pro radiátory, tak u teplé vody. Rovněž necháme přepočítat zálohy na letošní rok, aby odpovídaly reálným odhadům. Pro ilustraci: skutečná spotřeba tepla za leden 2010 je pro celou otopnou jednotku (oba vchody) 391,8 GJ, přičemž odběrový diagram podepsaný neplatným způsobem JUDr. Jacháčkovou (v době, kdy již nebyla statutárním orgánem SVJ), je sjednán na odběr 428 GJ. Dlužno navíc dodat, že první měsíc letošního roku patřil teplotně k výrazně podprůměrným, a spotřeba by proto zákonitě měla být velmi vysoká.

4 komentáře

Got Something To Say:

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat na výsledek jednání s Avií. Také nám vracejí vysoký přeplatek. Dosud jsem to nijak neřešila. Až po přečtení Vašeho článku mi secvaklo, že bych v tom mohla být aktivnější. Proto budu ráda za Vaše postřehy.

Zdravím a děkuji
Martina Ferencová
předseda SVJ Malkovského 597

Dobrý den,

zrovna dnes od nich přišlo vyrozumění ve smyslu, že by rádi s námi a s vedlejším SVJ (se kterým máme společný výměník) na osobní schůzce projednali možnosti.

Víc než vyúčtování nás pálí, že je tu jen jeden vodoměr na teplou vodu pro oba vchody. To budeme s nimi chtít vyřešit co nejdříve (trvají na změně smlouvy).

Pokud jde o přeplatek a přemrštěné zálohy, za únor od nás dostali zálohy už v upravené výši, která odpovídá loňským nákladům děleným 12ti. Smlouva to umožňuje. Hlavní problém máme s tím, že si energetický zákon (458/2000 Sb.) Avia vykládá dost zeširoka ve smyslu, že mají smluvně podchycený poměrně rozsáhlý manévrovací prostor pro úpravu cen formou různých dodatků a ujednání, a striktní sankce při nepodepsání takového dodatku z naší strany. Na druhou stranu sami mají máslo na hlavě, protože samostatný vodoměr měl být pro každého z odběratelů nainstalován už dávno (§ 78/1) a že na to Jacháčková v minulosti přistoupila je sice trestuhodné, ale Avii to nijak z jejich povinností daných zákonem neomlouvá.

Dobry den
Rad bych se zeptal, zda jste jiz zvazovali osadit merici nejen kazdy vchod ale i kazdy byt. U nas v Tupolevove ulici se setkavame s tim, ze nekteri spolubydlici znacne vetraji i v zime. Do teto doby je situace podobna s vasi cili mame spolecny vymenik pro dva vchody. Radi bychom samozrejme tento stav zmenili ale myslim, ze by bylo jiz nejlepsi a nejspravedlivejsi osadit meric primo v byte a merit opravdouvou spotrebu tepla v kazdem byte.
Rad bych znal vas nazor na toto jiste jste to rovnez zvazovali. Ma tato variant nejake uskali, pristoupi na to Avia ?
Diky
Michal Kriz
Mistopredseda SVJ Tupolevova 471

    Hezký den,
    návrh na osazení poměrných měřidel v jednotlivých bytech jsme řešili cca před 3 lety. Na Shromáždění neprošel. U dvou vchodů se společným výměníkem je navíc potřeba, aby si měřiče odhlasoval i vedlejší vchod (samostatné SVJ).
    K Avii: té je to jedno, fakturuje na základě fakturačního měřiče ve výměníku a jak se to rozpočítává mezi vlastníky, do toho jí nic není.
    K úskalím: hlavní vidíme v tom, že cena tepla se skládá ze základní a spotřební složky. Pouze tu spotřební složku lze rozpočítávat podle těchto měřičů na radiátorech. A to na stejném principu jako u odečtu spotřeby vody.
    Př.: spotřeba tepla pro celý vchod bude za rok 1000 GJ. Součet náměrů na všech bytových měřičích bude 800 GJ. Složka základní proti spotřební je standardně v poměru 4:6.

    400 GJ rozpočítáte podle velikosti podlahové plochy mezi jednotlivé vlastníky. 600 GJ vstupuje do výpočtu podle poměrových měřidel dle vzorce (náměr v bytě / 800) * 600. Z uvedeného plyne, že ti, co teplem šetří a protopí za sledované období málo, stejně ve výsledku zaplatí víc než je náměr v bytě, a naopak.
    Dále si k tomu připočtěte velmi „orientační“ přesnost levnějších měřičů vs. náklady na pořízení těch přesnějších. A dojdete tak jako naše SVJ k závěru, že se taková investice ani dlouhodobě nevyplatí.
    M. Drtina

Copyright © 2024. Powered by WordPress & Romangie Theme.